Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

O Bυζαντινός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα







        Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, στην οδό Κλεψύδρας. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κομψό ναό, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα.
        Οι μικρές διαστάσεις του έδωσαν την προσωνυμία Σωτηράκης (Μεταμόρφωση Σωτήρος- Μικρός Σωτήρας- Σωτηράκης.) Οικοδομήθηκε μεταξύ 1050 και 1150.
         Είναι απλός τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με αθηναϊκό τρούλο. Διακρίνεται ο αθηναϊκού τύπου τρούλος του ναού  και η  τοιχοδομία είναι του πλινθοπερίβλητου συστήματος ενώ  στους κάθετους αρμούς έχει κουφικές διακοσμήσεις.
        Η επέκταση του ναού ανατολικά και δυτικά έγινε μεταγενέστερα, ενώ αναλλοίωτο διατηρείται μονάχα το κεντρικό τμήμα της βόρειας και της νότιας πλευράς. Στη νότια πλευρά υπάρχει μικρό παρεκκλήσιο, ένα μέρος του οποίου φτάνει στο κοίλωμα του βράχου. Κάτω από τα εσωτερικά ασβεστώματα, βρέθηκαν ίχνη τοιχογραφιών, που τοποθετούνται στον 14ο αι.
         Ο κομψός βυζαντινός ναός  βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης από την πλευρά της Αρχαίας Αγοράς στην συμβολή τον οδών κλεψύδρας και θεωρίας. Η οδός κλεψύδρας ξεκινάει από την ανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς. Φτάνοντας στην αρχή της θα δείτε ψηλά στο τέλος της να ξεπροβάλλει ο τρούλος του ναού. Ανεβαίνετε την οδό (η οποία από ένα σημείο και μετά μετατρέπεται σε μια σειρά από σκαλοπάτια) και φτάνετε στο ναό.


    
Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ακροπόλεως στην Πλάκα


 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου